Skip to content

Aan de ketting: Botter onder bloemkoolwolken

Redacteuren van het Nederlands Dagblad gaan deze zomer weer het land door voor de zomerserie Aan de ketting. Deze keer krijgen ze als opdracht mee Nederland ook over water te verkennen.
Vandaag: Gerald Bruins helpt botters in de vaart te houden en mijmert dat in hem een schipper verloren is gegaan.
‘Het is hier heerlijk. Je proeft de vrijheid. Op de wal is het druk en kun je over de hoofden lopen. Maar het water geeft ruimte en rust.’ Midden op het Eemmeer, een van de randmeren tussen de provincies Utrecht en Flevoland, wordt Ellen Braaksma uit Hilversum bijna lyrisch. Met haar oude moeder, haar dochter en een vriendinnetje is ze voor een pleziertochtje aan boord gegaan van een van de vele botters die in de haven van Spakenburg liggen.
 
Even daarvoor stapte ik ook op de BU113, zoals de botter heet, waarmee een sluimerende wens in vervulling ging.Met mijn gezin woon ik al jaren in Nijkerk. In de buurt is er genoeg water, maar van varen kwam het nooit.
 
Het buitenkansje dient zich aan tijdens de laatste van vier Spakenburgse dagen. Rond de haven, met een authentieke botterwerf, nog in bedrijf, heerst de typische gezelligheid van een braderie met opvallend veel kraampjes en wagens met vis – hoe kan het ook anders in een voormalige vissersplaats aan de Zuiderzee.
 
In restaurant het Schippershuys aan de Havenstraat hangen fotootjes aan de wand van oude Spakenburgse vissers, met naam en bijnaam. Zo valt te lezen dat…. [verder lezen]