skip to Main Content

Origineel Skûtsje voor Eemdijk

De jongens achter de website Botter.nl hebben een origineel Fries Skûtsje aangekocht uit 1924. Het zal een ‘Eemdieker Skûtsje’ worden.

Op 6 mei aanstaande wordt het schip officieel gepresenteerd tijdens het EK paling roken te Eemdijk. Daar zal ook de nieuwe naam onthuld worden. “Spakenburg heeft een grote Bottervloot en zowel Huizen als Eembrugge hebben zo’n originele Skûtsje platbodem in de haven liggen. Het landelijke Eemdijk nog niet.

Eemdijk heeft een open verbinding met de Noordzee en ligt op een half uur rijden van Amsterdam en Utrecht.
Botter.nl draagt Eemdijk een warm hart toe. Om het dorp aan de Eem te laten genieten van een prachtig schip en om de landelijkheid van de plaats te benadrukken, willen we het skûtsje een Eemdijker naam geven en een speciaal wapen in het zeil plaatsen.

Omdat er op dit moment maar liefst vijf schippers en bemanningsleden uit Eemdijk actief zijn in ons team, vinden we dit een mooi gebaar”. Aldus Botter.nl De ruim 19 meter lang Skûtsje is gebouwd in 1924 door Haike Pieters van der Werff in Drachten/Langewijk.

Een skûtsje is een houten of stalen Friese tjalk met zeil. Het werd vanaf de achttiende eeuw gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. De schepen behoren nu, een zo’n honderd jaar later, nog steeds tot de snelste zeilschepen op de Nederlandse binnenwateren. Het zijn daarbij ook nog eens prachtige schepen; ze zijn mooi gestroomlijnd en geweldig getuigd.

De bedoeling is om te gaan varen met gasten vanuit Eemdijk of Spakenburg. Een mooie manier om met vrienden, familie of zakenrelaties het gebied rond de Eem en het Eemmeer te ontdekken en een geweldige zeilervaring op te doen.

En wellicht…. In de toekomst prijzen pakken in Friesland, wie weet?” Meer informatie over het schip en de mogelijkheden kunt u vinden op www.botter.nl